mr. B. Cornelissen (Bernard) | 21 februari 2018
Compensatie voor betaling transitievergoeding aan arbeidsongeschikte werknemers
Als het aan Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ligt, worden werkgevers vanaf 1 januari 2020 door de overheid gecompenseerd voor de transitievergoedingen die zij betalen aan langdurig arbeidsongeschikte werknemers van wie het dienstverband wordt beëindigd. Dat geldt dan met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015, de datum van inwerkingtreding van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ), zo blijkt uit de beantwoording van Kamervragen door de Minister.
Om voor compensatie in aanmerking te komen dient aan een aantal voorwaarden te worden voldaan. De werkgever moet aan de werknemer natuurlijk wel een vergoeding betaald hebben en de arbeidsovereenkomst moet geëindigd zijn wegens langdurige arbeidsongeschiktheid (in de zin van artikel 7:669 lid 3 onder b BW). Dat wil zeggen dat de werknemer tenminste twee jaar arbeidsongeschikt moet zijn en herstel niet binnen 26 weken te verwachten valt. Daarbij maakt het geen verschil hoe de arbeidsovereenkomst is beëindigd (opzegging met toestemming van het UWV, ontbinding door de kantonrechter of beëindiging met wederzijds goedvinden door middel van het sluiten van een vaststellingsovereenkomst. De compensatie bedraagt ten hoogste het bedrag van de transitievergoeding waarop de werknemer aanspraak zou hebben op de eerste dag na het einde van het tijdvak waarin de werkgever gehouden was het loon door te betalen (over het algemeen 2 jaar na het intreden van de arbeidsongeschiktheid).
De regeling zoals die in het wetsvoorstel is opgenomen bevat een prikkel voor werkgevers om het dienstverband niet langer aan te houden na de loondoorbetalingsperiode van twee jaar (de zogeheten “slapende dienstverbanden”). Indien de werkgever de werknemer uiteindelijk ontslaat na een slapend dienstverband dan wordt de transitievergoeding berekend over de gehele duur van de arbeidsovereenkomst. De werkgever zal daarbij niet worden gecompenseerd voor de periode dat hij het dienstverband slapend heeft gehouden. De Minister wijst er verder op dat het laten voortduren van een arbeidsovereenkomst na twee jaar arbeidsongeschiktheid voor werkgever niet zonder verplichtingen is. De werkgever blijft zolang het slapende dienstverband niet is beëindigd immers verplicht om zich in te spannen voor de re-integratie van de werknemer. Tevens dient hij de werknemer passende arbeid aan te bieden als dat voorhanden is.
Als werknemers met een slapend dienstverband zelf de arbeidsovereenkomst willen beëindigen is de werkgever in de regel geen transitievergoeding verschuldigd. Er is geen aanleiding om werknemers die de gang naar de kantonrechter maken financieel te ondersteunen, aldus de Minister.

mr. B. Cornelissen (bernard)
arbeidsrecht | ondernemingsrecht | overeenkomstenrecht
Na een aantal jaren bij een grote rechtsbijstandverzekeraar te hebben gewerkt, is Bernard in 1998 overgestapt naar de advocatuur. Hij heeft zich gespecialiseerd in het arbeidsrecht in al haar facetten en heeft de postdoctorale Grotius Opleiding Arbeidsrecht cum laude afgerond.
WIJZIGING VAN OVEREENGEKOMEN PARTNERALIMENTATIE
door Ariens | 5 november 2018 | Ditte Vrolijks, Familierecht | 0 reacties
In artikel 1:401 lid 1 BW is bepaald dat een overeenkomst betreffende levensonderhoud bij rechterlijke uitspraak kan worden gewijzigd wanneer zij nadien door wijziging van omstandigheden niet meer aan de wettelijke maatstaven voldoet. Cruciaal voor het welslagen voor een wijziging van een overeengekomen partneralimentatie zijn in deze wettelijke bepaling het woord ‘nadien’ en het begrip ‘wettelijke maatstaven’. Dit vraagt om een nadere uitleg.
Alcohol maakt meer kapot dan je lief is
door Ariens | 16 oktober 2018 | Erwin Jonker, Geen categorie | 0 reacties
Waarom drinkt de mens al eeuwenlang alcohol – als het toch zo slecht voor lichaam en geest is? Die vraag stelden de onderzoekers van het departement Experimentele Psychologie aan de Universiteit van Oxford zich. Heeft matig drinken dan toch geen positieve effecten? Het antwoord, zo zegt professor Robin Dunbar nu, is: ja. Meer zelfs: alcoholgebruik speelt een grotere rol in de evolutie van de mensheid dan we dachten.
Geen bestuurder ondanks inschrijving handelsregister?
door Ariens | 13 augustus 2018 | Alfons Ariëns, Ondernemingsrecht | 0 reacties
De rechtbank Midden-Nederland heeft op 11 juli 2018 een vonnis gewezen in een zaak waarin de vraag aan de orde kwam, of iemand die in het handelsregister staat ingeschreven als bestuurder van een vennootschap, toch geen bestuurder kan zijn.
Recht op bonus ondanks finale kwijting in vso
door Ariens | 14 juni 2018 | Arbeidsrecht, Ariëns Advocaten Amersfoort | 0 reacties
Het Hof in s’-Hertogenbosch oordeelde op 5 juni jl. dat een finale kwijtingsclausule in een beëindigings- c.q. vaststellingsovereenkomst niet tot gevolg heeft dat de werknemer zijn recht op een bonusuitkering en een loonsverhoging verliest. Dat werknemer zijn taak onvoldoende had vervuld achtte het Hof onvoldoende onderbouwd.
Schenken gratis drank geen reden voor ontslag op staande voet
door Ariens | 18 mei 2018 | Arbeidsrecht, Ariëns Advocaten Amersfoort | 0 reacties
Het gratis schenken van twee drankjes door een Van der Valk medewerker op een besloten borrel is volgens de kantonrechter in Alkmaar geen reden voor ontslag op staande voet.
De feiten
De betreffende medewerker was sinds 1 september 2017 als medewerker bediening in dienst bij het Van der Valk Hotel in Hoorn. De voor bepaalde tijd overeengekomen arbeidsovereenkomst van werknemer is op 30 april 2018 van rechtswege geëindigd. Bij zijn indiensttreding heeft werknemer een huishoudelijk reglement ontvangen, waarin onder meer staat opgenomen dat het zonder toestemming gratis weggeven van consumpties aan gasten is verboden en tot ontslag op staande voet kan leiden. Ook staat in het reglement opgenomen dat diefstal – waaronder wordt verstaan: het zonder toestemming meenemen van goederen uit het hotel – een reden is voor ontslag op staande voet.
Concurrentiebeding voorkomt vertrek goed opgeleid personeel naar derden niet
door Ariens | 17 april 2018 | Arbeidsrecht, Ariëns Advocaten Amersfoort | 0 reacties
Het voorkomen dat “goed opgeleid personeel” overstapt naar een concurrent, is geen doel dat door het concurrentiebeding wordt beschermd.
Trouwen in algehele gemeenschap van goederen: zóóó 2017
door Nicole de Vos | 2 maart 2018 | Erfrecht, Familierecht, Nicole de Vos | 0 reacties
De algehele gemeenschap van goederen door huwelijk of geregistreerd partnerschap bestaat niet meer, althans niet meer automatisch voor mensen die op of na 1 januari 2018 huwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Voor diegenen die dit wel willen, kan dit wel, maar dan dienen zij dit overeen te komen in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bij de notaris.
Compensatie voor betaling transitievergoeding aan arbeidsongeschikte werknemers
door Ariens | 21 februari 2018 | Arbeidsrecht, Ariëns Advocaten Amersfoort | 0 reacties
Als het aan Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ligt, worden werkgevers vanaf 1 januari 2020 door de overheid gecompenseerd voor de transitievergoedingen die zij betalen aan langdurig arbeidsongeschikte werknemers van wie het dienstverband wordt beëindigd.
Werknemer terecht op staande voet ontslagen vanwege roken in strijd met het rookverbod.
door Margriet Hille Ris Lambers | 5 februari 2018 | Arbeidsrecht, Margriet Hille Ris Lambers, Ontslagrecht | 0 reacties
Werknemer met 23 dienstjaren wordt op staande voet ontslagen wegens overtreding van het rookverbod. De kantonrechter vernietigt het ontslag. In hoger beroep acht het hof het ontslag echter terecht. Waarom oordeelde het hof anders?
Is een mondelinge overeenkomst rechtsgeldig?
door Erwin Jonker | 7 december 2017 | Erwin Jonker, Overeenkomstenrecht | 0 reacties
Het antwoord op deze vraag luidt bevestigend. Ja, een mondelinge afspraak is ook een afspraak want volgens het Nederlandse overeenkomstenrecht komt een overeenkomst namelijk tot stand door een aanbod van een partij en de aanvaarding van dat aanbod door een andere partij.
CONTACTGEGEVENS
Ariëns Advocaten Amersfoort
E info@ariensadvocaten.nl
T (033) 463 77 27
F (033) 461 51 40
Adres
Stadsring 75
3811 HN Amersfoort